Vers uit de eigen regio

nieuws Datum
08/06/2023
Enkele jaren geleden werd VanLokaalVoorLokaal opgericht door een groep enthousiaste boeren en tuinders uit de regio rond Nijmegen. Doelstelling van hun initiatief was om ervoor te zorgen dat er meer streekproducten van verse en hoge kwaliteit in de eigen regio geconsumeerd zouden worden om daarmee ook de band tussen stad en land te versterken. Grote uitdaging bij dit soort initiatieven is een goede logistiek. De initiatiefnemers zochten daarvoor contact met Van Eldijk Groente & Fruit uit Wijchen.

Naast vers en gezond voedsel breder beschikbaar maken, wilden de initiefnemers zich met name richten op ziekenhuizen en instellingen. Immers het welzijn van patienten en bewoners kan flink verbeterd worden door iedere dag vers en smaakvol eten aan te bieden. Zo stimuleert bijvoorbeeld het Ziekenhuis in Ede het eten van gevarieerde en gezonde producten uit eigen regio. Onder het motto ‘gezonde keuzes makkelijk maken’ investeerde het Ziekenhuis in een menukaart met veel smaakvolle en verse ingredienten uit eigen streek. Dat concept blijkt bij te dragen aan het welbevinden en een snel herstel van patienten.

VanLokaalVoorLokaal heeft in de eerste jaren veel energie gestoken in het benaderen van regionale instellingen en daar het voedselaanbod verser en gevarieerder te maken. Ook startte ze samen met Van Eldijk een initiatief rond ‘werkfruit’. In de Corona-tijd bleek dat ook veel consumenten de weg naar gezonde voeding hebben gevonden. Met als gevolg dat de initiatiefnemers, samen met Van Eldijk, een website ontwikkelden waar ook consumenten terecht kunnen. https://shop.vanlokaalvoorlokaal.nl/nl-nl

Met ondersteuning van het innovatiefonds van Greenport Gelderland werd door de ondernemers het afgelopen jaar veel aan de bekendheid en promotie van groente en fruit uit eigen regio gedaan. De groep leveranciers groeide gestaag: https://eldijk.nl/onze-lokale-telers/. Zowel bedrijven als particulieren kunnen zich inschrijven op de website en vier keer per week hun verse producten bestellen. Op het moment richt de groep zich op klanten binnen een straal van ongeveer 20 kilometer van Wijchen. Een veel grotere afstand wordt logistiek lastig en het gaat de ondernemers immers om ‘van lokaal voor lokaal’!

Terug