Amarylissen gekweekt op duurzame energie
Martijn Evers is kweker in Angeren, ten zuiden van Arnhem. Hij kweekt, samen met zijn vrouw, op 3 hectaren diverse soorten amaryllissen.
Naast aandacht voor zijn sortiment besteed Evers ook veel aandacht aan verduurzaming van zijn energievoorziening. Hij koos er enkele jaren geleden voor om zijn kas te verwarmen met hout. Afgelopen jaar plaatste hij een condensor naast zijn houtketel en verhoogde daarmee de warmteopbrengst met ongeveer 20%. Meer energie uit dezelfde hoeveelheid hout.
De houtketel werd geplaatst in 2011 en sindsdien is dat de belangrijkste warmtebron, naast de traditionele gasketel die af en toe moet bijspringen. Evers vond dat het rendement van de houtketel verder omhoog kon. Hij ging op zoek naar kennis over houtstook en vond dat met name in Duitsland en Oostenrijk. In hout zit namelijk nog veel vocht en bij verbranding gaat dat als warme waterdamp de schoorsteen uit. Die warmte is terug te winnen door een condensor tussen de houtketel en de schoorsteen te plaatsen.
Zijn plan besprak hij met Radboud Vorage, coördinator van het glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen. Al snel bleek dat een condensator pas goed werkt als er ook een lagetemperatuurwarmtenet in de kas beschikbaar is. Immers de warmte uit de warme waterdamp is beter terug te winnen bij een lage temperatuur van het retourwater uit de kas. Er werd besloten om niet alleen een condensator te plaatsen, maar ook lagetemperatuurwarmtenet aan te leggen.
Door de efficiëntieslag heeft Evers nu minder hout nodig en krijgt hij meer warmte. Het project is een voorbeeld voor andere kwekers die willen overstappen op hout als belangrijkste brandstof. Het project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Gemeente Lingewaard (Regio Gelden) en het Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen.